11 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

11 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Εκπτώσεις, μειώσεις προστίμων αλλά και παραθυράκια για τη… νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων με αμετάκλητη δικαστική απόφαση δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο Ελεύθερος Τύπος, το νομοσχέδιο ξεπαγώνει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία σε έκθεσή της τόνισε πως οι σχετικές διατάξεις κινδυνεύουν να βγουν για ακόμη μια φορά αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επίσης, προβληματισμό εξέφρασε και για τα περιθώρια που δίνονται για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
Από την πλευρά του το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες διαδικασίες για να πάρουν το νόμιμο «πράσινο φως» και εκτιμά πως δεν θα προκύψει πρόβλημα από το ΣτΕ.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν μείωση παραβόλων και προστίμων, αύξηση των δόσεων από 80 σε 100 και γενναίες εκπτώσεις σε ευάλωτες ομάδες.
Σημειώνεται πως όσοι έχτισαν αυθαίρετο μετά τις 28 Ιουλίου 2011 και το κατεδαφίσουν αυτοβούλως εντός 30 ημερών θα καταβάλουν πρόστιμο 500 ευρώ.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το ΥΠΕΝ ξεκαθάρισε πως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ σημειώθηκε πως οι πληροφορίες θα εισάγονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες για όλα τα νέα κτίρια θα εισαχθούν, αλλά προτεραιότητα έχουν τα δημόσια κτίρια.
Εχθές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι αποτελεί «κοινή πρόθεση να έχουμε ένα νομοσχέδιο με τη μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία για την αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην αυθαίρετη δόμηση».

untitled_273

Copyright All Rights Reserved © UNTAXABLE